Wykonanie

To jedno z najbardziej aromatycznych i bogatych w smaku dań z
dynią, jakie do tej
pory robiłam :) Syty, kolorowy,
słoneczny gulasz z mnóstwem warzyw,
soczewicą i
kurczakiem. Nie pomijajcie dodatku
soczewicy w przepisie, bo "wiąże" ona wszystko w spójną całość i smakuje wyjątkowo pysznie w towarzystwie dyni :) Również niech nie przeraża Was długa lista składników - prawie połowa z nich to
przyprawy, które fajnie się ze sobą łącza i nadają niepowtarzalny smak potrawie, ale nie dominują nad nią, tylko podkręcają smak warzyw i
mięsa.Porcja z tego przepisu jest duża, powinna starczyć Wam spokojnie na dwa dni dla 3-4 osobowej rodziny, no chyba, że pochłoniecie gulasz w całości za pierwszym podejściem :))Piękne, jesienne danie, które robi się bardzo łatwo i w jednym naczyniu. Ten gulasz jest po prostu pyszny i rozgrzeje Was w nadchodzące, coraz chłodniejsze dni :)SKŁADNIKI:500 g
filetów z piersi kurczaka1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki1 duża
cebula3 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masła600 g dyni (tj. około 800 g ze skórką) - polecam małą, czerwono-pomarańczow
dynie Hokkaido2 średnie
marchewki2 średnie
papryki (użyłam czerwonej i żółtej)1 średnia
cukinia3/4 szklanki
czerwonej soczewicy2
pomidory3-4 szklanki
wody1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1-2 cm
papryczki chili lub odrobina
cayenne (opcjonalnie
ostrej papryki suszonej)
sól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
cukru (opcjonalnie)WYKONANIE:
Filety z kurczaka obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Dodaj do nich
sól i
pieprz oraz
słodką paprykę, całość zamieszaj i podsmaż na głębokiej patelni lub w większym garnku, na rozgrzanych 2 łyżkach
oliwy z oliwek, aż
mięso zetnie się z zewnątrz, a w środku będzie soczyste. Przełóż
mięso do miseczki i odłóż na później.Na tej samej patelni lub w tym samym garnku rozgrzej pozostałe 2 łyżki
oliwy oraz
masło i zeszklij
cebulę pokrojoną w kostkę.Dodaj starty
czosnek (na tarce o drobnych oczkach) i smaż całość 1 minutę. Teraz dorzuć do tego obraną ze skórki i pokrojoną w ok. 3 cm kostkę
dynię i duś ją pod przykryciem około 5 minut.Do dyni dodaj pokrojoną w plasterki
marchewkę i
paprykę (krojoną w większą kostkę), zalej całość 2 szklankami ciepłej
wody. Gotuj gulasz pod przykryciem kolejne 5 minut.Następnie dorzuć
soczewicę, pokrojoną w większą kostkę
cukinię (wraz ze skórką) oraz sparzone i pokrojone w ósemki
pomidory i dolej kolejną 1 lub 2 szklanki
wody, tak aby uzyskać żądaną przez siebie gęstość gulaszu. Dosyp
gałkę muszkatołową,
cynamon,
rozmaryn,
sól i
pieprz do smaku oraz posiekaną drobniusieńko
papryczkę chili (
pieprzu cayenne lub
ostrej papryki). Wymieszaj. Duś całość jeszcze jakieś 10 minut do miękkości wszystkich warzyw.Na koniec wrzuć przygotowane wcześniej
mięso, zamieszaj, dosól jeszcze ewentualnie gulasz. Możesz dodać 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
masła, by gulasz nabrał ostatecznego, pełnego smaku. Gulasz podawaj z
kaszą,
ryżem, kopytkami lub innymi dodatkami według uznania. Gotowe! Smacznego!
