Wykonanie
(ten przepis nie został jeszcze oceniony)Zupa krem ze świeżych
pomidorów i
papryki to zupka, którą przygotujecie w 20 minut! Za to właśnie kocham zupy krem, bo są ekspresowe! Taka zupa krem nadaje się na każdą
porę dnia – może być zarówno śniadaniem, przekąską, obiadem czy kolacją. Sekretem tej zupy jest to, że nie musimy praktycznie wcale jej doprawiać! Wystarczy odrobina
chili oraz
gałki muszkatołowej,
soli i
pieprzu. Warzywa nadają tej zupie niesamowitego aromatu. Warto jeść zupki krem, ponieważ zawierają dużo witamin oraz są nisko kaloryczne. Wskazane na dietę! 🙂 Smacznego!Jeżeli szukacie pomysłów na inne zupy z
pomidorami, zajrzycie do poniższych przepisów:Zupa z
czerwonej soczewicy i
pomidorówGazpacho – chłodnik z
pomidorówZupa krem pomidorowa – z pieczonych
pomidorówPorcji: 3 Czas gotowania: 20 minutSkładnikiłyżka
masłacebulaząbek
czosnkużółta papryka2
pomidoryokoło 1 l
bulionuszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
chiliłyżeczka
cukrupieprz i
sól do smakuulubione dodatki do podaniaPrzepis1Na
maśle podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany
czosnek. Smażymy do zeszklenia.2Następnie dodajemy
paprykę pokrojoną w kostkę, również smażymy do zeszklenia.3Do całości dodajemy
pomidory pokrojone w kostkę i smażymy do momentu, aż puszczą sok.4Całość przekładamy do garnka i zalewamy
bulionem -
bulion powinien lekko wychodzić ponad warzywa.5Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Blendujemy i doprawiamy gałką,
chili,
cukrem oraz
solą.6Podajemy z ulubionymi dodatkami.