Wykonanie
Uwielbiam leczo w każdym wydaniu, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i
mięsnej...z samą
papryką i z innymi dodatkami. Dzisiaj mam dla Was przepis na wersję
mięsną z
soczewicą. Jest to zdecydowanie mój faworyt :) Idealne na obiad i na kolację :)Zawsze jak ugotuję leczo, to jem je na wszystkie posiłki i nigdy nie jest mi mało :)
Potrzebujemy:1 średnią
cukinię1 laskę dobrej
kiełbasy2
papryki (u mnie żółta i czerwona)1/2 szklanki
czerwonej soczewicy1
cebula1 szklanka wrzątku600 g świeżych
pomidorówsól,
pieprz, 1 łyżeczka
ostrej papryki w proszku2 łyżki
oliwy z oliwek + tłuszcz do podsmażenia
kiełbaskiCebulę drobno kroimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę
kiełbaskę. Do garnka wlewamy dwie łyżki
oliwy z oliwek, czekamy aż się nagrzeje i podsmażamy
cebulę. Do podsmażonej
cebuli dodajemy
kiełbaskę.
Paprykę kroimy w dużą kostkę,
cukinię przekrawamy na pół (wzdłuż), wydrążamy środek z miękkim miąższem, resztę myjemy i kroimy w grubsze plastry.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i wyjmujemy ze środka pestki. Kroimy w kostkę.Do podsmażonej
cebulki i
kiełbaski dodajemy pokrojoną
paprykę i
cukinię, wsypujemy
soczewicę. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
ostrą papryką i zalewamy wrzącą
wodą.Całość doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone
pomidory i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 15-20 minut do momentu aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje.Smacznego :)*aby leczo było w wersji wegetariańskiej, wystarczy pominąć w nim
kiełbaskę :)