Wykonanie
Kolejna moja makaronowa propozycja na ekspresowy, letni obiad. Do
makaronu dodałam delikatne wstążki z
cukinii i
marchewki, które fajnie się z nim komponują i pięknie wyglądają. Do tego pyszne
krewetki, z dużą ilością
czosnku i
rozmarynem.Przygotowanie dania, tak jak przy
Makaronie Caprese, zajmie Wam nie więcej niż 15 minut.Całość smakuje wybornie :)SKŁADNIKI (na około 2 porcje):250 g
makaronu np. wstążki1
cukinia2 średnie
marchewki300 g
krewetek (użyłam tygrysich i koktajlowych)3 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
masła0,5 łyżeczki
płatków chili2 gałązki
rozmarynusólświeżo zmielony
czarny pieprzWYKONANIE:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. OdcedźZ nieobranej
cukinii i obranej
marchewki zrób "spaghetti" obieraczką do warzyw lub, jeśli taką posiadasz, obieraczką julienne . Środkowa część
cukinii z pestkami nie będzie potrzebna.Na patelni rozgrzej 1 łyżkę
oliwy z oliwek i podsmaż na niej przez 1 minutę paseczki
cukinii i
marchewki.Zdejmij warzywa z patelni i na niej rozpuścić
masło z pozostałymi 2 łyżkami
oliwy. Na to wrzucić
krewetki (mrożone wcześniej włóż na 15 minut do garnka z ciepłą
wodą), dodaj starty na tarce o drobnych oczkach
czosnek,
rozmaryn w gałązkach,
płatki chili,
sól i pierz do smaku. Smaż
krewetki najpierw 2 minuty z jednej strony, a następnie kolejne 2 minuty z drugiej strony.Następnie dodaj do nich ugotowany
makaron i wstążki z
cukinii i
marchewki, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie. Danie przełóż na talerze i podawać. Smacznego!