ßßß
Kolejna moja makaronowa propozycja na ekspresowy, letni obiad. Do makaronu dodałam delikatne wstążki z cukinii i marchewki, które fajnie się z nim komponują i pięknie wyglądają. Do tego pyszne krewetki, z dużą ilością czosnku i rozmarynem.Przygotowanie dania, tak jak przy Makaronie Caprese, zajmie Wam nie więcej niż 15 minut.Całość smakuje wybornie :)SKŁADNIKI (na około 2 porcje):250 g makaronu np. wstążki1 cukinia2 średnie marchewki300 g krewetek (użyłam tygrysich i koktajlowych)3 ząbki czosnku3 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki masła0,5 łyżeczki płatków chili2 gałązki rozmarynusólświeżo zmielony czarny pieprzWYKONANIE:Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. OdcedźZ nieobranej cukinii i obranej marchewki zrób "spaghetti" obieraczką do warzyw lub, jeśli taką posiadasz, obieraczką julienne . Środkowa część cukinii z pestkami nie będzie potrzebna.Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż na niej przez 1 minutę paseczki cukinii i marchewki.Zdejmij warzywa z patelni i na niej rozpuścić masło z pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Na to wrzucić krewetki (mrożone wcześniej włóż na 15 minut do garnka z ciepłą wodą), dodaj starty na tarce o drobnych oczkach czosnek, rozmaryn w gałązkach, płatki chili, sól i pierz do smaku. Smaż krewetki najpierw 2 minuty z jednej strony, a następnie kolejne 2 minuty z drugiej strony.Następnie dodaj do nich ugotowany makaron i wstążki z cukinii i marchewki, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie. Danie przełóż na talerze i podawać. Smacznego!