ßßß Cookit - przepis na SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO

SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO

nazwa

Wykonanie

Zakochacie się w tym serniku od pierwszego kęsa... :) Delikatny, puszysty, truskawkowo-czekoladowy, po prostu pyszny :) To sernik na zimno, w którym smaki truskawki i czekolady doskonale się łączą, tworząc wspaniały, naprawdę lekki deser, pełen maleńkich bąbelków powietrza :) Prosty w przygotowaniu i dodatkowo bardzo podzielny, ponieważ zrobiłam go w dużej tortownicy. U mnie w domu zniknął błyskawicznie i losowaliśmy kto zje ostatni kawałek :D W ostateczności podzieliliśmy resztki na cztery :DDD Bardzo polecam!
SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
100 g herbatników (użyłam Petitki)
90 g wafelków kokosowych bez polewy
2 łyżki ciemnego kakao
50 g masła
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
1 kg twarogu naturalnego mielonego z wiaderka (użyłam "Delfiko")
200 ml śmietany kremówki 36% (bardzo mocno schłodzonej)
500 g truskawek
150 g mlecznej czekolady
8 łyżek cukru pudru + około 4 łyżki
4 łyżki żelatyny
5 łyżek wrzącej wody
WYKONANIE:
SPÓD CIASTECZKOWY:
Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki, wafelki i kakao zmiel w blenderze na piasek, na koniec dodaj rozpuszczone masło i ponownie dokładnie zmiksuj.
Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, uklepując dłońmi, aby spód był równy. Wsadź tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
MASA SEROWA:
Twaróg zmiksuj krótko z 8 łyżkami cukru pudru.
Dodaj do niego ostudzoną, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę (wymieszaj ja dokładnie, tak, aby nie było grudek) i znów krótko zmiksuj całą masę.
Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką. Rozdziel masę po połowie do dwóch misek.
I MISKA - MASA TRUSKAWKOWA:
Truskawki zmiksuj na mus i dodaj do pierwszej miski z połową masy serowej. Wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach dodając około 2 łyżek cukru pudru. - Ilość cukru zależy tylko od Ciebie, więc spróbuj masę, by była wystarczająco słodka. - Gotową masę wyłóż na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównaj wierzch i wsadź tortownicę znów do lodówki na około 50-60 minut .
II MISKA - MASA CZEKOLADOWA:
Czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli wodnej (garnuszek/miseczkę z czekoladą umieść w większym garnku z gotującą się wodą, uważając, aby ani jedna kropla wody nie dostała się do czekolady). Ostudzoną lekko czekoladę wlej cienkim strumieniem do drugiej miski z masą serową i wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach dodając około 1-2 łyżek cukru pudru. - Tutaj mamy tą samą sytuację co w masie truskawkowej - ilość cukru według uznania. Ja dałam jeszcze około 2 łyżki. -
Odstaw miskę z masą czekoladową na bok nim warstwa truskawkowa stężeje w tortownicy. Możesz ze 2 razy przemieszać w tym czasie masę czekoladową w misce, ale nie jest to konieczne.
Po 50-60 minutach chłodzenia masy truskawkowej wyłóż na nią ostrożnie masę czekoladową, wyrównaj nożem wierzch. Wsadź sernik na 5-6 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki udekoruj plasterkami truskawek i np. listkami mięty. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2015/06/sernik-truskawkowo-czekoladowy-na-zimno.html