Wykonanie

Zakochacie się w tym serniku od pierwszego kęsa... :) Delikatny, puszysty,
truskawkowo-
czekoladowy, po prostu pyszny :) To sernik na zimno, w którym smaki
truskawki i
czekolady doskonale się łączą, tworząc wspaniały, naprawdę lekki deser, pełen maleńkich bąbelków powietrza :) Prosty w przygotowaniu i dodatkowo bardzo podzielny, ponieważ zrobiłam go w dużej tortownicy. U mnie w domu zniknął błyskawicznie i losowaliśmy kto zje ostatni kawałek :D W ostateczności podzieliliśmy resztki na cztery :DDD Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SPÓD
CIASTECZKOWY:100 g
herbatników (użyłam Petitki)90 g
wafelków kokosowych bez polewy2 łyżki ciemnego
kakao50 g
masłaSKŁADNIKI NA MASĘ
SEROWĄ:1 kg
twarogu naturalnego mielonego z wiaderka (użyłam "Delfiko")200 ml
śmietany kremówki 36% (bardzo mocno schłodzonej)500 g
truskawek150 g
mlecznej czekolady8 łyżek
cukru pudru + około 4 łyżki4 łyżki
żelatyny5 łyżek wrzącej
wodyWYKONANIE:SPÓD
CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Herbatniki,
wafelki i
kakao zmiel w blenderze na piasek, na koniec dodaj rozpuszczone
masło i ponownie dokładnie zmiksuj.Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, uklepując dłońmi, aby spód był równy. Wsadź tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:
Twaróg zmiksuj krótko z 8 łyżkami
cukru pudru.Dodaj do niego ostudzoną, rozpuszczoną we wrzątku
żelatynę (wymieszaj ja dokładnie, tak, aby nie było grudek) i znów krótko zmiksuj całą masę.Zimną
śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką. Rozdziel masę po połowie do dwóch misek.I MISKA - MASA TRUSKAWKOWA:
Truskawki zmiksuj na mus i dodaj do pierwszej miski z połową masy serowej. Wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach dodając około 2 łyżek
cukru pudru. - Ilość
cukru zależy tylko od Ciebie, więc spróbuj masę, by była wystarczająco słodka. - Gotową masę wyłóż na schłodzony spód
ciasteczkowy, wyrównaj wierzch i wsadź tortownicę znów do lodówki na około 50-60 minut .II MISKA - MASA CZEKOLADOWA:
Czekoladę połam na kostki i roztop w kąpieli
wodnej (garnuszek/miseczkę z
czekoladą umieść w większym garnku z gotującą się
wodą, uważając, aby ani jedna kropla
wody nie dostała się do
czekolady). Ostudzoną lekko
czekoladę wlej cienkim strumieniem do drugiej miski z masą
serową i wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach dodając około 1-2 łyżek
cukru pudru. - Tutaj mamy tą samą sytuację co w
masie truskawkowej - ilość
cukru według uznania. Ja dałam jeszcze około 2 łyżki. -Odstaw miskę z masą
czekoladową na bok nim warstwa truskawkowa stężeje w tortownicy. Możesz ze 2
razy przemieszać w tym czasie masę
czekoladową w misce, ale nie jest to konieczne.Po 50-60 minutach chłodzenia masy truskawkowej wyłóż na nią ostrożnie masę
czekoladową, wyrównaj nożem wierzch. Wsadź sernik na 5-6 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki udekoruj plasterkami
truskawek i np. listkami
mięty. Gotowe! Smacznego!



