Wykonanie

Wszyscy wiemy, że porządne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia, dlatego dziś proponuję Wam niezwykle pożywny i bardzo zdrowy omlet, który przygotujecie w... 300 sekund :) Omlet z mielonego
siemienia lnianego i
żytnich otrębów, z całym mnóstwem odżywczych
bakalii. Do tego
naturalny serek wiejski i garść świeżych
owoców. Jest pyszny i sycący, a podany ze szklanką soku pasteryzowanego będzie pięknym i wartościowym początkiem dnia!AKTUALIZACJA 30 . 06.2015 r.: Kochani, wygrałam konkurs "Sok to bogactwo witamin, substancji odżywczych i minerałów", w którym ten przepis brał udział :)))Nagroda jest udział w nagraniu Dzień Dobry TVN, gdzie
będę przygotowywać mój omlet na żywo :)))Jestem przeszczęśliwa i dziękuję Organizatorom za wyróżnienie mojego przepisu :)))SKŁADNIKI (na 1 porcję):3
jajka1 łyżka
siemienia lnianego mielonego1/2 łyżki
otrębów żytnich (mogą być też pszenne)1-2 łyżeczki
ksylitolu,
miodu,
syropu z agawy lub
cukru pudru (według uznania)1/3 łyżeczki
cynamonu1/3 szklanki
bakalii (np.
żurawiny,
płatków migdałów,
słonecznika)1/2 szklanki
serka wiejskiego naturalnego3/4 szklanki
owoców (u mnie
maliny,
borówki,
brzoskwinie)DODATKOWO:1 szklanka ulubionego soku pasteryzowanegoWYKONANIE:Posiekaj drobno
bakalie.Do miski wbij
jajka, dodaj
siemię lniane,
otręby,
ksylitol lub składnik, którym słodzisz oraz
cynamon i energicznie ubijaj masę trzepaczką lub widelcem przez 45 sekund.Na rozgrzaną patelnię (ja używam nieprzywierającej, więc nie potrzeba żadnego tłuszczu, ale jeśli takiej nie masz roztop 1 łyżeczkę
masła) wlej masę i przykryj patelnię pokrywką. Smaż omlet na średnim ogniu przez 2,5 minuty, po czym zsuń go na talerz, przykryj patelnią (używaj do tego rękawic kuchennych) i obróć całość, aby omlet wypadł na patelnię drugą stroną. Smaż go jeszcze około 45 sekund na większym ogniu. Na gotowy omlet wyłóż
serek wiejski i
owoce. Podawaj ze szklanką ulubionego soku pasteryzowanego. Gotowe! Smacznego!



Przepis bierze udział w konkursie "Sok to bogactwo witamin, substancji odżywczych i minerałów"