Wykonanie
Coś słodkiego na kolację, czasami warto sobie zaserwować.
Kasza jaglana jest doskonałą bazą dla wielu dań. Jako jedyna wśród wielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja z
bakaliami i musem
malinowym.


SKŁADNIKI1 szklanka
kaszy jaglanej2,5 szklanki
wodypo 2 łyżki
bakalii:
rodzynki ,
żurawina,
śliwki suszone,
płatki migdałów,
orzechy włoskie siekane,
daktyle1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
ksylitolu lub opcjonalnie
miódNa sos:20 dag mrożonych
malin( latem świeże)1 łyżka
ksylitolu1
bananWYKONANIE
Kasze zalewamy
wodą i prażymy na małym ogniu do momentu aż się rozklei. Na chwile nakrywamy garnek ściereczką.
Kasza dobrze odparuje. Kiedyś babcie chowały garnek pod pierzynę!! Niestety teraz nie mamy takich specyfików.
Orzechy i
migdały prażymy chwilę na ogniu.
Śliwkę kroimy w paski ,
daktyle również.
Bakalie zalewamy chwilę gorąca
wodą.Do
kaszy dodajemy
bakalie i prażone
orzechy z
migdałami. Wsypujemy
cynamon i
cukier Mieszamy wszystko dokładnie.

Farszem napełniamy małą szklaneczkę lub filiżankę, wcześniej zmoczyć
woda , wtedy
kasza ładnie odstanie.Wyjmujemy z formy i układamy na tacy lub talerzu.
Maliny,
banan oraz
cukier blendujemy na mus, którym polewamy nasze danie.

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.