Wykonanie

Ciastka owsiane mają swoich zwolenników i przeciwników. Ja zaliczam się do grupy pierwszej i uwielbiam "grzebać" w każdym przepisie, który wpadnie mi w ręce. Tym razem wyrzuciłam trochę
masła, dorzuciłam
otręby orkiszowe,
daktyle i wyszły całkiem zgrabne
ciasteczka, z delikatnie ciągnącym środkiem, w kruchej skorupce. Zbliżyłam się do ideału, choć pewnie nigdy nie odpuszczę
masła czy słodkiej nuty, tym razem płynącej z
miodu. Mają być przede wszystkim zjadliwe, a te są bardzo, bardzo zjadliwe.

Składniki na 20 sztuk:220 g
płatków górskich100 g
masła160 g
miodu rzepakowego2 łyżki
otrębów orkiszowych1 łyżka
mąki pszennej, razowej1 rozmącone
jajko1 czubata łyżka posiekanej
żurawiny, suszonej1 czubata łyżka posiekanych
daktyli, suszonych50 g pestek
słonecznika, uprażonych50 g
płatków migdałowych, uprażonych1 łyżka czarnego
sezamu1 łyżka
siemienia lnianegoMasło rozpuścić z
miodem. Gorącym
syropem zalać
płatki, wymieszać i odstawić, aż całkowicie ostygną. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (najlepiej ręką ubraną w rękawiczkę) i formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układać na dwóch blachach, spłaszczyć łyżką i piec 15 minut w 180 stopniach (powinny się przyrumienić). Studzić na kratce. Zjeść z chłodnym
mlekiem.