Wykonanie
Prosty przepis na wykorzystanie
mięsa z rosołu. Kotleciki wychodzą bardzo smaczne i soczyste dzięki dodatkowi
pieczarek i warzyw.Jeśli wolicie możecie przygotować te same kotleciki w zdrowszej, pieczonej wersji - przepis znajdziecie tutaj - klikSkładniki:
Mięso z rosołu: u mnie 2 udka, 4 skrzydełka i około 25 dag kawałek
wołowinywarzywa z rosołu: 2
marchewki, 1
pietruszka250g
pieczarek2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
chrzanu1 mała
cebula1
jajkopłatki owsiane górskie: około 3 łyżek10 dag
żółtego sera3
ogórki konserwowebułka tartaolej rzepakowyPrzyrawy:
papryka słodka,
pieprz cayenne,
majeranekPrzygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki.Na patelni rozgrzewamy mocno
olej. Wrzucamy
pieczarki i krótko smazymy do lekkiego zrumienienia.Ogień zmniejszamy na minimalny. Dodajemy
sos sojowy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy
pieczarki z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Mięso mielimy razem z warzywami,
cebulą i
pieczarkamiMasę doprawiamy
musztardą,
chrzanem i
przyprawami pod własny smak (u mnie
mięso z rosołu musi być solidnie doprawione na ostro)Na samym końcu wbijamy surowe
jajko i i zmielone
płatki owsiane (tyle, by masę można było łatwo formować.
Ogórki kroimy w plastry grubości 0,5cm,
ser żółty w kawałki o podobnej wielkości co plastry
ogórka.Formujemy kotlety: na dłoni rozkładamy płasko niedużą ilość
mięsa, wkładamy w środek kawałek
sera i
ogórka, zalepiamy
mięsem i formujemy płaskie medaliony.Kotleciki panierujemy w
bułce tartej i smażymy na
oleju kilka minut z każdej strony.Smacznego!
