ßßß Cookit - przepis na Kotlety z mięsa z rosołu

Kotlety z mięsa z rosołu

nazwa

Wykonanie

Prosty przepis na wykorzystanie mięsa z rosołu. Kotleciki wychodzą bardzo smaczne i soczyste dzięki dodatkowi pieczarek i warzyw.
Jeśli wolicie możecie przygotować te same kotleciki w zdrowszej, pieczonej wersji - przepis znajdziecie tutaj - klik
Składniki:
Mięso z rosołu: u mnie 2 udka, 4 skrzydełka i około 25 dag kawałek wołowiny
warzywa z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka
250g pieczarek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka chrzanu
1 mała cebula
1 jajko
płatki owsiane górskie: około 3 łyżek
10 dag żółtego sera
3 ogórki konserwowe
bułka tarta
olej rzepakowy
Przyrawy: papryka słodka, pieprz cayenne, majeranek
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej. Wrzucamy pieczarki i krótko smazymy do lekkiego zrumienienia.
Ogień zmniejszamy na minimalny. Dodajemy sos sojowy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pieczarki z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Mięso mielimy razem z warzywami, cebulą i pieczarkami
Masę doprawiamy musztardą, chrzanem i przyprawami pod własny smak (u mnie mięso z rosołu musi być solidnie doprawione na ostro)
Na samym końcu wbijamy surowe jajko i i zmielone płatki owsiane (tyle, by masę można było łatwo formować.
Ogórki kroimy w plastry grubości 0,5cm, ser żółty w kawałki o podobnej wielkości co plastry ogórka.
Formujemy kotlety: na dłoni rozkładamy płasko niedużą ilość mięsa, wkładamy w środek kawałek sera i ogórka, zalepiamy mięsem i formujemy płaskie medaliony.
Kotleciki panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju kilka minut z każdej strony.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/07/kotlety-z-miesa-z-rosou.html