Wykonanie
Mięso z rosołu lubię wykorzystywać do osobnych potraw. Samo też czasami zjadam, ale gdy się je odpowiednio przygotuje i doprawi jest smaczniejsze i może stanowić całkiem niezły obiad.
Mięso z rosołu często wykorzystuję do przygotowania pasztetu
grzybowego - przepis tutajSkładniki:
Mięso z rosołu: u mnie 2 udka, 4 skrzydełka i około 25 dag kawałek
wołowinywarzywa z rosołu: 2
marchewki, 1
pietruszka250g
pieczarek2 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
chrzanu1 mała
cebula1
jajkopłatki owsiane górskie: około 3 łyżek
żółta papryka3
ogórki konserwowePrzyrawy:
papryka słodka,
pieprz cayenne,
majeranekPrzygotowanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki.Na patelni rozgrzewamy mocno
olej. Wrzucamy
pieczarki i krótko smazymy do lekkiego zrumienienia.Ogień zmniejszamy na minimalny. Dodajemy
sos sojowy, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy
pieczarki z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Mięso mielimy razem z warzywami,
cebulą i większością
pieczarek (około 1/5 odkładamy na bok)Masę doprawiamy
musztardą,
chrzanem i
przyprawami pod własny smak (u mnie
mięso z rosołu musi być solidnie doprawione na ostro)Na samym końcu wbijamy surowe
jajko i i zmielone
płatki owsiane (tyle, by masę można było łatwo formować.Na patyczki do szaszłyków nabijamy kawałki
ogórka,
papryki i
pieczarek. Ściskamy by mocno do siebie przylegały (jak na zdjęciu - wybaczcie jakość ale w kuchni mam kiepskie światło). Takie mini szaszłyki otulamy na około masą
mięsną. Wyrównujemy.Gotowe kofty układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach, po czym odwracamy kofty na drugą stronę i dopiekamy kolejne 20 minut.Przed podaniem można wyjać patyczki lub je zostawić, wedle uznania.Smacznego!


