Wykonanie
Pieczony
kurczak, to jedno z moich ulubionych dań. Kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy to co niedziela jeździłam na obiad do Babci i
jadłam tam mój ukochany rosół, albo
pomidorową, a na drugie pyszne,
pieczone mięso... Nie zawsze to był
kurczak, ale ten zapach pieczystego zawsze budzi we mnie nostalgię...Takiego
kurczaka u babci nie
jadłam na pewno, bo farsz to wynik mojej radosnej twórczości. Jest o tyle dobrym pomysłem, że jeśli zostanie na następny dzień, to można go połączyć z resztkami
kurczaka i zabrać jako pożywny posiłek do pracy, lub zjeść na obiad w domu.
Kurczak pieczony z farszem
Składniki:
kurczak z wolnego wybiegu100g
kaszy jęczmiennejpół opakowania mrożonego
groszku500g
pieczarekdwa ząbki
czosnkuolej/oliwaulubione
przyprawy - u mnie
sól,
papryka słodka,
papryka ostra,
oregano,
pieprzsok z
pomarańczyKaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Podobnie robimy z
groszkiem.
Pieczarki obieramy (chyba, że są białe), oczyszczamy z ziemi, kroimy na plasterki. Obsmażamy na odrobinie
oleju, aż zmiękną. Dodajemy
groszek i
kaszę, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Kurczaka nacieramy
czosnkiem i
przyprawami, połączonymi z
sokiem z
pomarańczy i chlustem
oleju.Do
kurczaka upychamy tyle farszu, ile się zmieści. Wstawiamy go do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, około godzinę na każdy kilogram
mięsa. W połowie czasu pieczenia przekręcamy
kurczaka, aby zrumienił się z obu stron. W czasie pieczenia, co jakiś czas podlewamy go sosem, który zgromadzi się na dnie naczynia.Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie pieczone
ziemniaki - to, co lubię najbardziej!Smacznego!