Wykonanie
Pączki dietetyczne można by
rzec ;) Dla wszystkich unikających
mleka. Pączki, które przedstawiam na zdjęciu zostały upieczone w piekarniku (w foremce do babeczek). W przepisie podałam sposób pieczenia pączków ale można je też tradycyjnie usmażyć.
Składniki :600 g
mąki (typ 480-650)25 g świeżych
drożdży (lub 12 g instant)szklanka
wody2 łyżki
oleju5
żółtek1
jajko50 g
cukrułyżka
wódkisok z cytryny ok. 3 łyżek
powidła śliwkowe, różane lub dowolny
dżemolej lub
smalec do smażenia
cukier puder,
sok z cytrynyRozczyn z
drożdży: Do miseczki wlewamy ciepłą
wodę (250ml), dodajemy pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru i 3 łyżki
mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans.Resztę
mąki i
cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy
jajka,
wódkę i
sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki
oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Pod ciasto podsypujemy trochę
mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę.Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków. Kulki układamy na posypanej
mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę
oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę.Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany
olej lub
smalec tak by były prawie całe zanurzone w tłuszczu. Trwa to dosłownie kilka minut. Pilnujemy by się nie przypaliły.Ciepłe pączki nabijamy
dżemem a następnie lukrujemy albo już przestudzone posypujemy
cukrem pudrem.Lukrowanie: szklankę
cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej
wody i ucieramy aż do rozpuszczenia
cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę
soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe.