Wykonanie
Najzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym
kakao :-)
Składniki :600 g
mąki (typ 480 -650)25 g świeżych
drożdży (lub 12 g instant)szklanka
mleka5
żółtek1
jajko60 g
cukrułyżka
wódkisok z cytryny lub
pomarańczy ok. 3 łyżekpowidła lub dowolny
dżemolej lub
smaleccukier puder,
kakao,
masłoZ podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków.Zaczynamy od zrobienia rozczynu z
drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego
mleka, dodajemy pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru i 3 łyżki
mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy
drożdży suszonych dodajemy je od razu do
mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a
potem dodajemy wszystkie mokre.
Resztę
mąki i
cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę
mleka,
jajka,
wódkę i
sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki
oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej
mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę
mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę.
Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej
mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę
oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 15-20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Jeśli chcemy do nich dodać nadzienie to wstrzykujemy je przed nałożeniem polewy.
Polewa czekoladowa: mieszamy po 6 łyżek
cukru i
kakao, dolewamy 6 łyżek
wody i powoli podgrzewając mieszamy do rozpuszczenia składników (staramy się nie doprowadzić do wrzenia). Do ciepłej masy dodajemy 6 łyżek
masła lub
margaryny i mieszamy. Gdy polewa będzie gotowa maczamy w niej pączusie.Polecam też przepis na
faworki