Wykonanie
Składniki:600 g
mąki (typ 480 - 650)25 g świeżych
drożdży (lub 12 g instant)szklanka
mleka lub
wody5
żółtek1
jajko50 g
cukrułyżka
wódkisok z cytryny ok. 3 łyżek
konfitura z różyolej lub
smaleccukier puder,
cytrynaCiasto: Zaczynamy od zrobienia rozczynu z
drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłej
wody lub
mleka, dodajemy pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru i 3 łyżki
mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans.Resztę
mąki i
cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody,
jajka,
wódkę i
sok z cytryny. Jeśli zamiast
mleka używamy
wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki
oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę
mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę.Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 50 mniejszych pączków.Nakładanie
dżemu: jeśli nie mamy strzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy
dżem w surowe ciasto (Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę
konfitury, zalepiamy brzegi)Kulki układamy na posypanej
mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany
olej lub
smalec. Smażenie trwa dosłownie kilka minut. Pilnujemy by się nie przypaliły i ewentualnie lekko przykręcamy gaz. Po chwili delikatnie przekręcamy pączki na drugą stronę. Mają być brązowe z obu stron z jaśniejszą obręczą na około.Nadzienie: najłatwiej nadziewać jeszcze ciepłe pączki. Szprycą (taką jak do
bitej śmietany) robię w pączku małą dziurkę i wyciskam do środka około łyżeczki
konfitury.Lukrowanie:
cukier puder rozpuszczam w małej ilości wrzącej
wody, dla smaczku można dodać
sok z cytryny. Lukrem polewam ciepłe pączki.Przepis na domową
konfiturę z róży .