Wykonanie
Tym razem pączuszki tradycyjnie smażone i lukrowane.
Składniki :600 g
mąki (typ 480 -650)25 g świeżych
drożdży (lub 12 g instant)szklanka
mleka5
żółtek1
jajko60 g
cukrułyżka
wódkisok z cytryny lub
pomarańczy ok. 3 łyżek
olej lub
smaleccukier puder,
sok z cytryny,
laska wanilii lub
cukier wanilinowyMałe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta. Proporcje składników na ciasto są takie same.Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków.Zaczynamy od zrobienia rozczynu z
drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego
mleka, dodajemy pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru i 3 łyżki
mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy
drożdży suszonych dodajemy je od razu do
mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a
potem dodajemy wszystkie mokre.
Resztę
mąki i
cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę
mleka,
jajka,
wódkę i
sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki
oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej
mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę
mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę.
Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej
mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.Smażenie: w głębokim garnku podgrzewamy sporo
oleju. Pączki muszą w nim pływać. Wrzucamy jednego pączka na próbę i jeśli wokół niego robią się bąbelki tzn. że temperatura jest wystarczająca i można wrzucać kolejne. Wrzucamy partiami po 10-15 sztuk i łyżką cedzakową mieszamy, ewentualnie przewracamy na drugą stronę. Wystarczy kilka minut by zrobiły się złote. Nie mogą się spalić.Ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy drobnym
cukrem ukręconym z
wanilią.Lukrowanie: kilka łyżek
cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej
wody, mieszamy aż masa będzie gładka, dodajemy kilka kropel
soku z cytryny lub z
pomarańczy. W masę wrzucamy dopiero co usmażone pączki i obtaczamy. Oprócz tego możemy posypać pączki dodatkowo drobnym
cukrem z prawdziwą
wanilią lub
cukrem wanilinowym.Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki w
polewie czekoladowej