Wykonanie
Drożdżówka mało pracochłonna, której nie trzeba wyrabiać. Wystarczy zamieszać i gotowe. Przepis pochodzi od niezawodnej Iny12 z forum Smaczny.pl. Drożdżówkę można upiec z dowolnymi dodatkami, z samą tylko kruszonką lub bez niczego.
5
jajek10 dag świeżych
drożdży1,5 szklanki
cukru pudru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka)1 szklanka
oleju1 szklanka zimnego
mleka5 szklanek
mąkiWszystkie składniki, w takiej kolejności jak zostały podane, dodawać do większego naczynia. Bez mieszania i żadnej innej ingerencji odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wszystko razem zamieszać do połączenia składników. Wyłożyć do natłuszczonej dużej formy. Użyłam największej, tej z piekarnika. Na wierzchu można ułożyć
owoce i posypać kruszonką. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.Kruszonka:1/4 kostki
margaryny (rozpuścić i ochłodzić)po 4 duże czubate łyżki
mąki i
cukru1 łyżeczka
cukru wanilinowego1
żółtko