Wykonanie
Czas na pączki ! :)Składniki:
drożdże - 25 g
mleko - 1 szklanka
cukier - 4 łyżki stołowe
jajkomargaryna - 100 g roztopionej
mąka - 2 lub 3 szklanki (sami ocenicie czy konsystencja będzie dobra)
olejcukier puderA teraz pichcimy.
Drożdże rozcieram z
cukrem, dolewam ciepłe
mleko, mieszam z kilkoma łyżkami
mąki i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłem miejscu, na około 20 minut. Roztopione
masło studze. Z
białka ubijam sztywną pianę, dodaję
cukier i dalej ubijając dodaję
żółtko. Do wyrośniętego rozczynu z
drożdży dodaję resztę
mąki, stopione
masło, ubite
jajko i dokładnie wyrabiam. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, formuję małe kulki łyżką (ja za każdym razem maczam łyżkę w wodzie - wtedy ciasto łatwo odchodzi). Smażę na głębokim
oleju, na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Posypuję
cukrem pudrem.
Smacznego życzy Blond Stefcia! :)
Znajdź zbuntowanego i niegodziwego Stanisława!Stanisław - to samo ZŁO!!!!Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru!