Wykonanie
Jeśli dotychczas zrobienie pączków było czarną
magią lub kompletną klapą to ten przepis wszystko odmieni. Dla początkujących polecam pączki upiec w piekarniku i poprostu posypać
cukrem pudrem a im większą mamy wprawę próbujemy pączki smażyć i lukrować. A więc zaczynamy.
Składniki :600 g
mąki (typ 480 -650)25 g świeżych
drożdży (lub 12 g instant)szklanka
mleka5
żółtek1
jajko50 g
cukrułyżka
wódkisok z cytryny ok. 3 łyżek
powidła śliwkowe, różane lub dowolny
dżemolej lub
smalec do smażenia
cukier puderZaczynamy od zrobienia rozczynu z
drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki
mleka, dodajemy pokruszone
drożdże, łyżkę
cukru i 3 łyżki
mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans.Resztę
mąki i
cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę
mleka,
jajka,
wódkę i
sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki
oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę
mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę.Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków.Nakładanie
dżemu: jeśli nie mamy strzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy
dżem w surowe ciasto. Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę powideł, zalepiamy brzegi. Poczatkujący mogą zrobić pączki bez nadzienia.Kulki układamy na posypanej
mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę
oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Gotowe :)Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany
olej lub
smalec tak by były prawie całe zanurzone w tłuszczu. Trwa to doslownie kilka minut. Pilnujemy by się nie przypaliły. Wykładamy na ręcznikpapierowy by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Ciepłe pączki lukrujemy albo trochę już przestudzone posypujemy
cukrem pudrem.Lukrowanie: szklankę
cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej
wody i ucieramy aż do rozpuszczenia
cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę
soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe.Smacznego.