Wykonanie
Składniki:2 szklanki
mąkiok. 5 dag świeżych
drożdżyok. 1,5 szklanki letniej
wody3 łyżki
oleju2 łyżki
cukruRozpuścić
drożdże w letniej wodzie z
cukrem i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać
mąkę, dodać
olej i sporą garść
sezamu, dodać rozpuszczone
drożdże.
Wody dodawać „na oko”, aż ciasto będzie miało konsystencję kleistą. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Smażyć na rozgrzanym
oleju do zrumienienia. Położyć na papierowym ręczniku do odsączenia.Podawać z
cukrem pudrem lub
dżememNawigacja wpisuPrevious Previous post: Sos warzywno-
mięsnyNext Next post: Zupa kalafiorowa z
kaszą jaglaną (bezmięsna)