Wykonanie
Domowe
buraczki z
chrzanem. Super dodatek do
mięs,
serów i kanapek, idealna na co dzień i od święta.
Składniki:1 kg
buraków ćwikłowychmały korzeń
chrzanucytrynaprzyprawy:
sól,
pieprz,
cukierocet (najlepiej
jabłkowy)
Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około dwóch godzin. Uzupełniamy parującą
wodę żeby
buraki były całe zakryte. Sprawdzamy widelcem czy są miękkie, odlewamy
wodę a
buraki pozostawiamy do przestudzenia.
Buraki obieramy i ścieramy na tarce, najlepiej na drobnych oczkach.Korzeń
chrzanu płuczemy chłodną
wodą, obieramy skórkę i ścieramy na drobnych oczkach tarki (polecam zetrzeć
chrzan w mikserze). Starty
chrzan mieszamy ze świeżo wyciśniętym
sokiem z cytryny żeby nie ściemniał.Do
buraków dodajemy odpowiednią ilość
chrzanu smakując czy nie jest zbyt mocny. Doprawiamy
solą,
pieprzem, szczyptą
cukru i odrobiną
octu.