Wykonanie
Ta ogólnie znana, prosta
sałatka jest doskonałym dodatkiem do
wędlin i wszelkiego rodzaju dań
mięsnych. Jest tradycyjną polską potrawą wielkanocną. Robię ją kilka
razy do roku, ale na wielkanocnym
stole smakuje najlepiej.
Składniki :3 kg
buraków ćwikłowych kulistych1 słoiczek startego
chrzanu ostrego w zalewie (Rebek 300g)1½ łyżka
soli6 łyżek
cukru2 łyżeczki kwasku
cytrynowego ( ew.
sok z cytryny)ewentualnie 1-2
winne jabłkaWykonanie :Oczyszczone i dokładnie umyte
buraki gotujemy ok. 3 godz. ( pod koniec gotowania sprawdzamy czubkiem noża, czy są miękkie). Odlewamy
wodę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy
chrzan, (ewentualnie starte na tarce o drobnych oczkach
jabłka, osobiście
ćwikła lepiej mi smakuje bez ich dodatku),
sól,
cukier oraz kwasek
cytrynowy. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy naczynie i odstawiamy do "przegryzienia się" składników na ok. 2 godziny. Po tym czasie, w razie potrzeby, dosmakowujemy w/w składnikami. Przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy, aby nie zwietrzała i odstawiamy w chłodne miejsce. Można ją przechowywać kilka dni.