Wykonanie
Większość ludzi myśli, że przygotowanie własnego
sera w domu, to zbyt "ciężka sprawa". Owszem, osobiście nie podjęłabym się produkcji
żółtego sera, która wymaga dużo większych nakładów
mleka (około 11 litrów na kilogram
sera), energii czy też miejsca o które ciężko mieszkając w wieżowcu na ostatnim piętrze. Ale nie o
żółtym serze dziś
mowa, a o
białym zwanym paneer (panir). Jest to popularny
ser dodawany do dań kuchni indyjskiej. Jest sprężysty i delikatny w smaku.
Daje się łatwo kroić i nie kruszy się tak jak
twaróg, nie jest też kwaśny. Jest to idealna alternatywa do
mięsa w różnego rodzaju potrawkach kuchni hinduskiej, takich jak korma,
curry czy daal. Nadaje się również do smażenia.Do przygotowania około 100-120g takiego
sera potrzeba nam 1 litr pełnotłustego
mleka, najlepsze będzie
mleko z mlekomatu, lub świeże ze sklepu (
mleko typu UHT na nic się nie zda). Należy sobie przygotować również gazę i sitko.
Składniki:1 litr
mleka,sok wyciśnięty z połówki
cytryny lub 2 łyżki
octu jabłkowego lub
winnego.Przygotowanie:W rondlu zagotowujemy
mleko i czekamy, aż zacznie się podnosić i wlewamy
sok z cytryny lub
ocet i jednocześnie wyłączamy palnik. Po wlaniu
soku z cytryny mleko zacznie się ścinać i na powierzchni zacznie się unosić zawiązka
sera. Pod
spodem za to zbierze się warstwa
serwatki, którą można również zebrać i wykorzystać np. jako bazę do sosu
śmietanowego.
Ale wróćmy do
sera; gdy utworzą się wspomniane już zawiązki
sera, możemy całość przelać na sitko wyłożone gazą, ułożone na misce by zebrać również
serwatkę.
Ser odstawiamy lub wieszamy do ocieknięcia na 1 godzinę. Po tym czasie jest on gotowy do spożycia. Smacznego!