Wykonanie
Smaki dzieciństwa. Odpustowe
obwarzanki bez
drożdży, z twardą skórką ale miękkie w środku.
Składniki:200 g
mąki2
jaja2 łyżeczki
cukrupłaska łyżeczka
solibiałko jaja (opcja)Wyrabiamy ciasto. Urywamy po kawałku i robimy takie cienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez
drożdży więc nie rośnie a gotowe
obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy.Wrzucamy na osolony wrzątek, wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Wrzucamy na blachę lub do naczynia żarodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek.Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy
ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do
białka dodać trochę
maku lub
czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już
ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie.