Wykonanie
Tradycyjna pizza to jeden duży placek z różnymi dodatkami.. Postanowiłam tym razem zrobić małe pizzerinki, każdą z innymi dodatkami.Składniki na blat:1 1/2 szkl.
mąki75 gram
drożdży (3/4 paczki)1 łyżeczka
cukru1/3 łyżeczki
soli4 łyżki
oliwy1/2 szkl.ciepłej
wodyRozrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut. Następnie dzielmy ciasto na 4 części formujemy okrągłe
spody wielkości ok. 12-15 cm.Pieczemy w temp. 220 st.C - 15-20 minut.
Wersja nr 1 - Zielono miDodatki: pesto,
pieczarki z
cebulą,
brokuł,
fasolka szparagowa,
seler naciowy (pokrojony w kostkę),
ser żółty (tarty),
oreganoSpód smarujemy pesto.
Brokuł i
fasolę szparagową krótko obgotowujemy,
pieczarki z
cebulą obsmażamy. Pozostałe składniki dodajemy w wersji surowej.
Wersja nr 2 - WiejskaDodatki:
sos pomidorowy,
pieczarki z
cebulą (obsmażone),
kiełbasa,
cebula czerwona w piórkach,
papryka czerwona pokrojona w kostkę,
ser żółty tarty,
oreganoSpód smarujemy
sosem pomidorowym.
Wersja nr 3 -
SłonecznaDodatki:
pieczarki z
cebulą obsmażone,
ser żółty, ugotowane na twardo
jajko pokrojone w plastry,
kukurydza konserwowa,
oreganoSpód smarujemy
sosem pomidorowymCzwarta pizzerinka to mix wszystkich składników, które pozostały. Smacznego :)