Wykonanie
Z dumą stwierdzam, że po pięciu latach wszelkiego rodzaju prób i eksperymentów (mniej lub bardziej udanych) wypracowałam przepis na ciasto do pizzy, które nie odbiega (moim skromnym zdaniem) standardem od tego, co możemy zamówić w dobrej, włoskiej restauracji.Oto jak prezentowała się u mnie ostatnio klasyczna margherita:
Składniki na 2 średnie pizze:500 g
mąki tortowej4-5 g
drożdży suchych (lub kosteczka
drożdży świeżych na 500 g
mąki)łyżka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwekwodasólkasza manna (koniecznie)
pomidorowy sos do pizzyPrzygotowanie:W małym naczyniu mieszamy
drożdże,
cukier i pół szklanki lekko ciepłej
wody. W osobnej szklance przygotowujemy solankę: pół szklanki
wody plus 2 łyżeczki
soli.Po 15 minutach mieszamy zaczyn z
mąką i
oliwą. Kiedy składniki się połączą, dolewamy solankę. Następnie całość wyrabiamy bardzo dokładnie, dolewając potrzebną ilość
wody (ilość zależy od tego jaką mamy
mąkę). Ciasto ma
mieć dość luźną, ale zwartą i plastyczną konsystencję.Aby uzyskać odpowiedni efekt, ciasto należy wyrabiać około 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto ma gładką powierzchnię (satynową w dotyku), która nie rwie się przy złożeniu ciasta na pół.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Dzielimy na porcje, każdy kawałek ciasta „zawijamy” w kulkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.Poniżej przedstawiam Wam film, który idealnie ilustruje sposób przygotowywania blatu pizzy do pieczenia (do tego właśnie niezbędna będzie
kasza manna):http://www.youtube.com/watch?v=GtAeKM_f2WUGrubość ciasta zależy od Waszego gustu. Ja robię ciasto bardzo cieniutkie, ale dobre będzie również trochę grubsze. Najważniejsze jest, aby w czasie rozciągania ciasta posypywać je solidnie
kaszą manną. Dzięki temu uzyskamy pysznie chrupiące ciasto, a sam proces przygotowania blatu będzie łatwiejszy (ciasto ślizga się na
kaszce).Ciasto przekładamy na blaszkę. Polewamy
sosem pomidorowym (własnej produkcji lub na bazie
koncentratu pomidorowego) i układamy wybrane składniki.Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzanie ustawione na opcję „góra i dół”). Blaszkę kładziemy jak najniżej. Dzięki temu imitujemy pieczenie w prawdziwym piecu do pizzyCzas pieczenia wynosi 8-12 minut.Życzę Wam powodzenia i smacznego!PS. Ja piekę pizzę w specjalnej formie, ale jeśli takiej nie macie możecie z powodzeniem piec pizzę na blaszce (gołej lub wyłożonej papierem do pieczenia).