Wykonanie
Składniki:1/2 szklanki
soczewicy zielonej25 g
kiełków rzodkiewki6 szt.
pomidorków koktajlowych1 łyżka
oliwysólPrzepis:
Soczewicę płuczemy i gotujemy ok. 20 minut w szklance osolonej
wody. Następnie pozostawiamy
soczewicę do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy
kiełki oraz pokrojone w ćwiartki
pomidorki koktajlowe. Całość polewamy
oliwą i doprawiamy.
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością
białka.
Soczewicę zieloną możemy komponować do potraw z
kaszy,
ryżu oraz używać jako dodatek sałatek, farszu, past i zup.Wartość odżywcza w 100g produktuWartość energetyczna 1333kJ (315kcal)
Białko 24,4gTłuszcz 1,9gWęglowodany 45,7gBłonnik 8,9gTiamina (wit. B1)0 , 5 mg (36%)*Witamina B6 0 , 4 mg (20%)*Folacyna 204 g (100%)*Fosfor 294 mg (37%)*Magnez 72 mg (24%)*Żelazo 7 , 6 mg (54%)*Cynk 3 , 9 mg (26%)**% zalecanego dziennego spożyciaWięcej informacji na temat produktów firmy Sante znajdziecie na stronie i fb .