Wykonanie
Orange honey cookies
Składniki.340g
maki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej280 ml
oliwy z oliwek6 dag
cukru140 ml
brandy4 łyżki soku z
pomarańczy1 łyżka skórki otartej z
pomarańczy3 łyżki
orzechów laskowych posiekanych1 łyżeczka
cynamonuSyrop.4 łyżki
miodu2 łyżki
cukru4 łyżki
wody1 łyżka
soku z cytrynyWykonanie.Wymieszać
oliwę,
cukier,
brandy,
sok pomarańczowy i
skórkę pomarańczową.
Mąkę przesiać z proszkiem i
sodą i stopniowo dodawać do składników mokrych, bardzo krótko miksując, tyle, żeby tylko je połączyć. Jeżeli będziemy wyrabiać zbyt długo, to ciasto
zrobi się zbyt lejące i wtedy włożyć na chwilę do zamrażalnikaZ ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne
ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej
mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.Przygotowujemy
syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby
syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.Upieczone, przestudzone
ciastka zanurzamy w
syropie, posypujemy
orzechami i
cynamonem.W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha. Polecam, są łatwe i szybkie. W konsumpcji też.