Wykonanie
Lubicie greckie słodycze? Dla mnie nie ma nic lepszego niż greckie ciasta i desery.Składniki na ciasto:1 szklanka
oliwy z oliwek3/4 szklanka
cukruskórka z
pomarańczy1/4 szklanka
brandy2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soli7 i 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki zmielonych
orzechówcynamon do posypaniaSkładniki na
syrop:1 szklanka
miodu1 szklanka
cukru1 i 1/2 szklanki
wody1 laska
cynamonu1 łyżeczka
soku cytrynowego3-4
goździkiPrzygotowanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W małej misce wymieszaj skórkę
pomarańczy z
cukrem, uciskając skórkę tak by dokładnie wymieszać ją z
cukrem.Mikserem elektrycznym wymieszaj
oliwę z wcześniej wymieszaną
skórką pomarańczową z
cukrem.W osobnej misce wymieszaj kubek
mąki,
sodę,
proszek do pieczenia oraz
sól. Dodaj
sok pomarańczowy,
brandy i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.Ciągle mieszając, dodawaj powoli resztę
mąki, tak by utworzyć jednorodne ciasto. Z zmiksowanego ciasta uformuj
ciastka wielkości
orzecha włoskiego lub małego
jajka. Uformowane
ciastkaa połóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Każde
ciastko dociśnij widelcem, tak by powstał wzór kratki.
Ciastka wstaw do piekarnika na 25- 30 minut, do czasu aż zbrązowieją.Gdy
ciastka będą w piekarniku zacznij przygotowywać
syrop.W rondelku wymieszaj
miód,
cukier,
wodę,
cynamon,
goździki,
skórkę z cytryny. Mieszaninę doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Usuń laskę
cynamonu,
goździki oraz
skórkę z cytryny i wymieszaj.
Umieść
orzechy w płytkim talerzu. Wyjmij
ciasteczka z piekarnika i zanurz je w przygotowanym
syropie, tak aby wchłonęły
syrop ze wszystkim stron.
Widelcem lub małą
łopatką, wyjmij
ciasteczka z
syropu i umieść na półmisku lub talerzu. Dociśnij
orzechy do górnej warstwy
ciasteczek i posyp
cynamonem. Smacznego :)