Wykonanie
To miały być wyjatkowo dobre magdalenki. Takie, dla których warto wstać wcześniej, by przy śniadaniu delektować się ciepłymi
ciastkami.
Miodowe magdalenki smakują bardzo, są delikatne, a dzieci za nimi szaleją (przynajmniej moje ;-). Polecam!Składniki na około 27 magdalenek:250 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej3
jajka2 łyżeczki
cynamonu140 g
masła60 g
cukru muscovado170 g płynnego
miodu1 łyżka
wodycukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W garnuszku umieścić
masło,
miód,
wodę, podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze wymieszać i dodać pozostałe składniki (
jajka dodajemy w całości). Miksować przez 3 minuty, aż ciasto będzie gładkie.Ciasto przelać do formy na magdalenki, wypełniając je w 3/4. Piec około 15 - 20 minut (w zależności od piekarnika) w temperaturze 180ºC.Wyjąć, ostudzić na kratce, oprószyć pudrem.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z bloga Aapplemint .