Wykonanie
Pierniczki na bazie karmelizowanego
cukru z niewielką ilością
miodu. Bardziej ekonomiczne w stosunku do tradycyjnych pierników. Miękną po około 3-4 dniach. Aby przyśpieszyć ten proces do puszki z
ciastkami należy włożyć kawałek
jabłka lub
banana. Pierniczki można dodatkowo nadziewać
marmoladą.Składniki
cukier, 200 g
woda, 80 ml
miód, 100 g
przyprawa korzenna do piernika, 3 łyżeczki
mąka pszenna, 500 g
soda oczyszczona, 5 g
jajko, 1 duże
masło (w temperaturze pokojowej), 50 g
Lukier:
cukier pudersok z
mandarynkiSposób przygotowaniaRondelek o grubym dnie ustawić na małym ogniu. Wsypać 2 łyżki
cukru. Kiedy zbrązowieje i zacznie bulgotać wlać bardzo powoli
wodę. Dokładnie wymieszać. Wsypać resztę
cukru,
miód i
przyprawę korzenną. Wymieszać i zagotować. Następnie wystudzić.
Mąkę,
sodę,
jajko i
masło umieścić w misce. Zmiksować na gładko ze skarmelizowanym
cukrem. Odstawić na pół godziny.Formować kulki wielkości
orzecha włoskiego (około 32 g ciasta na każdy pierniczek). Delikatnie spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 15-20 minut. Studzić na kratce. Przełożyć do puszki.
Cukier puder wymieszać z
sokiem z
mandarynki. Należy robić to stopniowo, aby masa nie wyszła zbyt rzadka. Energicznie mieszać, aż powstanie gęsty sos. Kiedy pierniczki zmiękną lukrować.Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki .buy hcg choriomon chorionic gonadotropin 5000iu ibsa