ßßß Cookit - przepis na Pierniczki brukowce - Buszująca w kuchni

Pierniczki brukowce - Buszująca w kuchni

nazwa

Wykonanie

Pierniczki na bazie karmelizowanego cukru z niewielką ilością miodu. Bardziej ekonomiczne w stosunku do tradycyjnych pierników. Miękną po około 3-4 dniach. Aby przyśpieszyć ten proces do puszki z ciastkami należy włożyć kawałek jabłka lub banana. Pierniczki można dodatkowo nadziewać marmoladą.
Składniki
cukier, 200 g
woda, 80 ml
miód, 100 g
przyprawa korzenna do piernika, 3 łyżeczki
mąka pszenna, 500 g
soda oczyszczona, 5 g
jajko, 1 duże
masło (w temperaturze pokojowej), 50 g
Lukier:
cukier puder
sok z mandarynki
Sposób przygotowania
Rondelek o grubym dnie ustawić na małym ogniu. Wsypać 2 łyżki cukru. Kiedy zbrązowieje i zacznie bulgotać wlać bardzo powoli wodę. Dokładnie wymieszać. Wsypać resztę cukru, miód i przyprawę korzenną. Wymieszać i zagotować. Następnie wystudzić.
Mąkę, sodę, jajko i masło umieścić w misce. Zmiksować na gładko ze skarmelizowanym cukrem. Odstawić na pół godziny.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 32 g ciasta na każdy pierniczek). Delikatnie spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 15-20 minut. Studzić na kratce. Przełożyć do puszki.
Cukier puder wymieszać z sokiem z mandarynki. Należy robić to stopniowo, aby masa nie wyszła zbyt rzadka. Energicznie mieszać, aż powstanie gęsty sos. Kiedy pierniczki zmiękną lukrować.
Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki .
buy hcg choriomon chorionic gonadotropin 5000iu ibsa
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/pierniczki-brukowce