Wykonanie
Pierniczki wyszły pyszne z mocno wyczuwalnym smakiem
miodu, dla mnie pycha :D. Wiem, że już dawno po świętach, ale na kolejny rok będą jak znalazła. A mówię szczerze, że są naprawdę obłędne. Ja sięgałam co chwilkę po jeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek.
Składniki:Na karmel:20 g
cukru125 ml
wodyCiasto:1 i 1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
miodułyżeczka
przyprawy do piernikakg
mąki pszennejłyżka
sody2
jajka50 g
masłaDodatkowo:
marmoladaWykonanie:Karmel:
Cukier zrumienić na patelni i dolać
wodę, zagotować.Ciasto:Do większego garnka wsypać
cukier, zalać gorącym karmelem, wymieszać. Gdy
cukier się rozpuści dać
miód i
przyprawy. Zagotować i ostudzić.
Mąkę przesiać z
sodą dać
miód,
jaja, stopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto. Gdyby było za twarde można dolać odrobinę
mleka.Ciasto porcjami rozwałkowywać na stolnicy i wycinać serduszka. Na jedno serduszku nakładać odrobinę
marmoladki i zalepiać drugim serduszkiem.Włożyć na natłuszczoną blachę.Piekarnik nastawić na 180 stopni, nasze
ciasteczka piec 15- 20 minut.Przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Wtedy nie twardnieją.Smacznego :)