Wykonanie
przepis ściągnięty stąd i odtąd należy do najlepszych pierników :)250 g
miodu60 g
masła, temp. pokojowa125 g
cukrułyżka
smalcu, płaska6 łyżek
wody4 łyżki
przyprawy do piernika ( można dać więcej )1
jajko630 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sodyMiód,
masło,
cukier,
smalec,
wodę oraz
przyprawę do piernika przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu zagotowania, mieszając co jakiś czas. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia masy.Całe
jajko ubijamy i dodajemy do ochłodzonej masy razem z przesianą
mąka i
sodą, zagniatamydo połączenia składników i odstawiamy na 20 min, aby ciasto nabrało bardziej trzymającej się konsystencji. Po tym czasie ponownie zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.Na podsypanej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm lub grubiej w zależności od upodobań. Wykrawamy specjalną foremką do katarzynek. Pieczemy w temp. 180 C przezok. 11 min. lub dłużej, gdy pierniczki są grubsze.