ßßß Cookit - przepis na pierniczki katarzynki

pierniczki katarzynki

nazwa

Wykonanie

przepis ściągnięty stąd i odtąd należy do najlepszych pierników :)
250 g miodu
60 g masła, temp. pokojowa
125 g cukru
łyżka smalcu, płaska
6 łyżek wody
4 łyżki przyprawy do piernika ( można dać więcej )
1 jajko
630 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
Miód, masło, cukier, smalec, wodę oraz przyprawę do piernika przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu zagotowania, mieszając co jakiś czas. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia masy.
Całe jajko ubijamy i dodajemy do ochłodzonej masy razem z przesianą mąka i sodą, zagniatamy
do połączenia składników i odstawiamy na 20 min, aby ciasto nabrało bardziej trzymającej się konsystencji. Po tym czasie ponownie zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm lub grubiej w zależności od upodobań. Wykrawamy specjalną foremką do katarzynek. Pieczemy w temp. 180 C przez
ok. 11 min. lub dłużej, gdy pierniczki są grubsze.
Źródło:http://swietnakuchnia.blogspot.com/2012/12/pierniczki-katarzynki.html