Wykonanie
Składniki:Ciasto:1/2 szklanki
miodu (125ml),200g miękkiego
masła,1 szklanka
cukru pudru (140g),2
jajka,4 i 1/2 szklanki
mąki pszennej (725g) plus do podsypywania,2 łyżeczki
sody oczyszczonej (14g),20g
przyprawy do piernika.Ponadto:
Lukier:
cukier puder plus gorąca
woda,landrynki.Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko (patrz na zdjęcie). Powycinać pierniki. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 180stopni ok.7min. -10minut - w zależności od grubości pierniczków. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.Pierniczki z witrażykami: w miejsce wyciętych okienek włożyć pokruszone lub połamane na mniejsze kawałki landrynki. Temp. pieczenia oraz ich czas jest taki sam jak normalnych pierniczków. Pierniczki pozostawić do ostygnięcia na papierze, na którym były pieczone.Dekorację należy zrobić według własnego uznania.
Lukier:
cukier puder wymieszać z gorącą
wodą. Do
wody dodawać tyle
cukru pudru do momentu uzyskania białej i gęstej masy.Gdy
lukier wyschnie, gotowe pierniki schować do pojemnika i następnego dnia pierniczki są już mięciutkie i gotowe.
Smacznego!!!