Wykonanie
Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami. Piękny zapach oraz klimatyczny wygląd w domu zapewnią świąteczne pierniczki. Wybrałam szybki przepis, a pierniki są świetne nawet po kilku dniach.
Składniki :2 i ¼ szklanki
mąki pszennej½ szklanki
cukru pudru¼ szklanki
miodu1 łyżeczka
kakao4 łyżeczki
przyprawy do piernika5 łyżek
masła2
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonejlukier do dekoracjiZacznij od przesiania do miski
mąki. Następnie dodaj
cukier puder,
kakao oraz
przyprawę do piernika.
Miód razem z
masłem rozpuść w małym garnuszku i odstaw do ostygnięcia.Następnie wlej do sypkich składników i wbij całe
jajka.
Sodę rozpuść w ociupince ciepłej
wody i również wlej do reszty.Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, by się połączyły, a następnie wyrób ciasto na oprószonym
mąką blacie.Jeżeli okaże się, że masa jest zbyt luźna, bo dodałaś np. za dużo
wody do
sody, nie przejmuj się – moje też wyszło luźne. Podsypałam je jeszcze odrobiną
mąki i przełożyłam z powrotem do miski. Takie pozostawiłam na całą noc w lodówce.
Następnego dnia ciasto podziel sobie na mniejsze kawałeczki, bo tak łatwiej je będzie rozwałkowywać na mniejsze placki o grubości około 4 mm.Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C.Z podanej ilości składników wyłożyłam prawie 3 blachy (każdą partię piekłam osobno).Kiedy ostygną, udekoruj je w dowolny sposób lukrem. Możesz użyć gotowego, albo własnego (
lukier przygotowany przeze mnie znajdziecie we wpisie – Kruche, kolorowe świąteczne
ciasteczka).
Nie przejmujcie się, gdy ostygną będą twardawe – już drugiego dnia będą mięciutkie. Ja przechowuje je w metalowym pakowaniu.