Wykonanie
Tak mi się spodobała praca nad pierniczkami , że nie
mogę się od nich uwolnić ;) Znowu mam przepis na pierniczki, tym razem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki :) Można je również nadziać ulubioną
marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :)Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 15 minut
Składniki:
2 i 1/4 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
cukru pudru1 łyżeczka
kakao6 łyżeczki
przyprawy do piernika1/4 szkl.
miodu5 łyżek
masła ( ok. 100 g
masła )2
jajka1 łyżeczka
sodymąka do podsypania
lukier do dekoracjiSposób wykonania:
Mąkę należy przesiać do miseczki. Dodać
cukier puder,
kakao oraz
przyprawę do piernika.
Miód i
masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.Następnie wlewamy do
sypkich produktów.Wbijamy
jajka i
sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej
wody i wlewamy ją do miseczki.Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy.Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin .Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego , po czym układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy .Jeśli chcemy nadziać
konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki
marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki
rumu i za pomocą szprycy do nadziewania pączków, wbijamy końcówkę w upieczone pierniczki ( ja niestety takiej szprycy jeszcze nie posiadam , więc upiekłam bez nadzienia)Pieczemy w temp. 180 C 15 minut.