ßßß Cookit - przepis na Jesienne muffinki dyniowe

Jesienne muffinki dyniowe

nazwa

Wykonanie

Jesień na chwilę zmieniła swe deszczowe oblicze, i całe szczęście, bo słońce za oknem od razu poprawia nastawienie. Ostatnie dni były dla mnie typowo jesienne, bo przeziębienie nie chciało odpuścić. Dziś w końcu poczułam się lepiej i od razu nadrobiłam wszelkie zaległości w kuchni. Dzięki gołąbkom od Mamy przetrwaliśmy ostatnie dni - mogłam w spokoju chorować i to najedzona! :) Dziś od rana chodziła za mną dynia, która od zeszłego tygodnia czeka w lodówce. Zrobiłam 300 procent tego, co zamierzałam, ale to bardziej z potrzeby niż chęci - moje ciśnienie było niepokojąco niskie, zatem musiałam aktywnie spędzić czas :) Niestety muszę je stale kontrolować, dlatego mocna kawa i ogrom zajęć pomogły mi je trochę podnieść. No i stres - że jest takie niskie :) Dziś mam dla Was dyniowe muffinki - typowo jesienne, bo z nutą cynamonu i orzechów. Przepis podpatrzyłam u Jamiego Olivera, ale troszeńkę go zmieniłam.
Składniki na 12 muffinek:
- 200 g puree z dyni,
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 170 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 jajka,
- ok. 100 ml oliwy,
- szczypta soli,
- garść orzechów laskowych.
Na początku przygotowujemy puree z dyni: dynię kroimy na mniejsze kawałki (razem ze skórką), oczyszczamy z nasion i pestek, myjemy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy do miękkości (ok. 20-30 minut). Gdy dynia będzie już miękka, wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy skórkę. Studzimy, a następnie blendujemy na gładką masę.
Wszystkie składniki mokre (jaja, oliwa, puree) mieszamy za pomocą trzepaczki. W osobnej misce łączymy składniki suche - przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, cynamon, sól. Orzechy obieramy z łupinek, kroimy na drobniejsze kawałki. Składniki mokre i suche mieszamy. Dodajemy orzechy. Foremki do muffinek wypełniamy do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka (ok. 20-25 minut) z funkcją termoobiegu. Studzimy na kratce. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/09/jesienne-muffinki-dyniowe.html