Wszystkie wpisy w tym tygodniu dedykujemy Festiwalowi Pierniczków!Na pierwszy ogień idą pyszne, kruchutkie cynamonoweciastka z orzeźwiającą cytrusową nutką. Niezwykle delikatne i smaczne, dzieci je uwielbiają!Składniki:250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu100 g masła, w temperaturze pokojowej100 g jasnego brązowego cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka soku z pomarańczy1 duże jajkoNa posypkę:2 łyżki cukrupół łyżeczki cynamonuMąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i brązowym cukrem. Dodać miękkie masło w kawałeczkach i jajko (pozostawiając część białka do posmarowania ciastek). Wyrobić ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.Po tym czasie delikatnie podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm i wycinać dowolne kształty ciasteczek.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut (piekłam krócej, około 10 minut). Wystudzić na kratce.Smacznego :-).Przepis Agusi z forum Cincin.