Wykonanie
Christopher potatoes.
Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne,
ziołowe ,ze
śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek.Składniki.
1 kg
ziemniaków1 pęczek świeżych
ziółsólpieprzgałka muszkatołowa50g
masła100 ml
śmietana kremówka 36%Ciasto.30 dag
mąki15 dag
masła1
jajo1
żółtkosól szczypta1 łyżeczka
sezamu czarnegoWszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h.Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne ozdoby, a resztą wylepiamy dno i boki naczynia do zapiekania o średnicy do 20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka.Obrane
ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki .Układać je warstwami na cieście, posypując
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową ,posiekanymi
ziołami i rozpuszczonym
masłem.Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać
sezamem.Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe kółko.Piec 1 h w temp.180stop.Przed podaniem wyjąć "kominek" i do otworu wlać
śmietanę.