Wykonanie
Połączenie
kurek z
kozim serem to bardzo ciekawa kombinacja, niejednokrotnie już przeze mnie wypróbowana. Vivat
ser kozi ;-) Pomysł zaczerpnęłam dawno, dawno temu z Wysokich Obcasów, autorem przepisu chyba była Agnieszka Kręglicka. Spód zrobiony z
ziemniaków, zamiast z kruchego ciasta, podpatrzyłam u Pyzy chociaż, może nie na blogu, a w jej przepisach na którymś z portali kulinarnych… Sama już nie wiem :) W każdym bądź razie z tego wszystkiego wyszły mi takie oto Tartaletki z
kurkami i
kozim serem .Składniki:½ kg
ziemniaków2 łyżki
mąkiJajkoSól ziołowaPieprzGałka muszkatołowa4
listki lauroweŁyżka
masła250g
kurek200g
koziego seraSólPieprzWykonanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubej buraczanej tarce, dodajemy
mąkę,
jajko, świeżo startą gałkę muszkatową, świeżo mielony
pieprz i
sól ziołową- do smaku. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i przekładamy do 4 niedużych form do pieczenia tarty, dokładnie wykładając spód i brzegi. Do każdej foremki wkładamy jeden
listek laurowy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.
Kurki czyścimy i kroimy na kawałki, ale tylko te większe, mniejsze
grzybki zostawiamy w całości. Przez parę minut podsmażamy na
maśle, doprawiając do smaku
solą i
pieprzem. Do usmażonych, zdjętych z ognia,
kurek dodajemy
kozi ser pokrojony w kostkę- mieszamy.Z upieczonych
spodów zdejmujemy
listki laurowe i do każdej foremki wkładamy
grzybowo-
serową masę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jeszcze ok. 15 minut.