Wykonanie
18 dkg filet ze
schabu2 plastry
bekonu2 ząbki
czosnkuSól,
pieprz,
mąkaOlej i
masło do smażeniaFilet ze
schabu rozklepać, naciąć w 4 miejscach, przeciągnąć
bekon. Natrzeć rozgniecionym
czosnkiem. Oprószyć
solą ,
pieprzem i obtoczyć w
mące. Nadmiar
mąki delikatnie strzepać. Smażyć na
oleju z dodatkiem
masła. Uważać żeby nie przypalić, ponieważ przypalony kotlet będzie gorzki ze względu na dodany
czosnek.Będąc szefem kuchni w hotelu Bismarck, serwowaliśmy ten kotlet. Miał duże powodzenie, często był zamawiany przez klientów. Obecnie pracuję jako chef executive w polskim pubie-restauracji w Anglii i kotlety
schabowe z różnymi dodatkami są najczęściej zamawianymi daniami. Wracając do kotleta a’la Sapieha, trochę
dziwna nazwa . Oryginalnie kotlet z
czosnkiem przygotowany był na dworze księcia Sapiehy w Dereczynie z
młodych sztuk dzika. Ogólnie na stołach królowała
dziczyzna i
dzikie ptactwo. Domowe zwierzęta były uzupełnieniem książęcego stołu.