Wykonanie
Pierwszy raz połączyłam
wątróbkę i
schab. Wyszło rewelacyjnie i niebawem to powtórzę. Można do środka dodać sporą ilość
masła, coś na styl „dewolaja”. Podałam z
pure z
ziemniaków i
selera. Polecam :)
SKŁADNIKI:
Schab 4 grubsze plastry
wątróbka drobiowa 200 g
mąką 1 łyżka
sól pieprzbułka tarta do panierki
jajka 2 szt
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia
masło 1 łyżeczkaPRZYGOTOWANIE:
Wątróbkę oczyścić , opłukać i osuszyć. Następnie oprószyć w
mące, Lekko przesmażyć na
oleju, pod koniec smażenia, lekko posolić i popieprzyć. Kotlety
schabowe opłukać i osuszyć, dobrze rozbić. Z obu stron posypać
solą i
pieprzem, od wewnętrznej dodatkowo posmarować przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Obsmażoną
wątróbkę ułożyć na końcu
mięsa i ciasno zawijać. Obtaczać w
jajku następnie w
bułce, można powtórzyć, żeby panierka była grubsza i trwalsza. Obsmażyć na
oleju na słoty kolor. Następie przełożyć do naczynia wysmarowanego odrobiną
masła i podpiec ok 10-25 minut . Smacznego:)