Wykonanie
Dziś prezentuję podpatrzone tutaj ciasto zmierzch. Ponieważ ciasto konsumowały również dzieci, więc nie robiłam kawowej
galaretki lecz wierzch
pokryłam galaretka wiśniową.
Biszkopt:3
jaja2 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej1 kopiasta łyżka ciemnego
kakao4 kopiaste łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru z
wanilią0,5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli do
białekWykonanie:
Żółtka oddzielamy od
białek, dosypujemy szczyptę
soli, ubijamy je na sztywno,
potem dodajemy
cukier i
cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy
żółtka,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kakao, ucieramy do połączenia składników na małych obrotach miksera. Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka". Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru i wkładamy znów z papierem do blaszki.Poncz:0,5 szklanki przestudzonej osłodzonej
kawy z dodatkiem
amaretto,
rumu,
koniaku (
alkohol opcjonalnie)Wykonanie:Składniki ponczu mieszamy, a następnie nasączamy
biszkopt (dość obficie).Masa straciatella:100 - 150 gramów
gorzkiej czekolady0,5 litra
śmietanki kremówki 30%2 kopiaste łyżki
cukru pudru2 płaskie łyżki
żelatyny + 0,5 szklanki wrzątkuWykonanie:Schłodzoną w lodówce
czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Porządnie schłodzoną
śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy
cukier puder.
Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej. Do
żelatyny dodajemy 2 łyżki
śmietanki, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną
żelatynę i od razu miksujemy na najwyższych obrotach. Szybko wsypujemy startą wcześniej
czekoladę, mieszamy łyżką. Krem straciatella wykładamy na naponczowany blat
kakaowy i wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do stężenia do lodówki.3.ie:Krem
cappuccino:0,5 litra
śmietanki kremówki 30%7 łyżek ulubionego
cappuccino (użyłam
czekoladowego)3 łyżki
cukru pudru2 płaskie łyżki
żelatyny + 0,5 szklanki wrzątkuWykonanie:
Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy
cukier puder i
cappuccino, miksujemy na najszybszych obrotach, ale tylko momentu do rozpuszczenia
kawy.
Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej. Do
żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu
cappuccino, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną
żelatynę i od razu miksujemy na najwyższych obrotach. Krem rozprowadzamy na
masie straciatella, wierzch możemy wyrównać przy pomocy
skrobki cukierniczej. Blaszkę wstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretka:2
galaretki wiśniowe3 szklanki wrzątkuWykonanie:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić aby zaczęła tężeć. Tężejącą
galaretkę wyłożyć na zastygnięty krem
cappuccino.Smacznego!