ßßß Cookit - przepis na Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: zapiekanka na francuskim...

Ola Lallola ... kulinarnie bez scenariusza: zapiekanka na francuskim...

nazwa

Wykonanie

Znowu francuskie? Co Ona...?
No znowu, znowu...już piszę dlaczego. Wiecie, że u mnie w lodówce zawsze znajdzie się natka, pieczarki, francuskie. Ku...ubolewaniu Mojego;p Miała być tarta z warzywami i kurczakiem...miałaaaaa.
Zmuszona zostałam do wykorzystania ciasta francuskiego, booo....Jeden taki jak je kupił, bach do siaty włożył jakoś tak, że się połamało. Oczywiście, tak już było!!!
Niech mnie ktoś trzyma!
Jak już się kapłam, że z ciasta mogę zrobić jakieś małe cuuś, to ok, przebolałam. Ala jak je rozwinęłam i zobaczyłam dziurę.......ja się pytam o co chodzi?!
No to połatałam, pougniatałam i wyszła pikna a'la tarta;p
Z warzywami jest trochę zabawy, bo je podsmażałam, ale potem, to już się samo robi i je;p
Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: 21 zł
Składniki:
2 średnie piersi z kurczaka
250 g pieczarek
1 mały por
natka pietruszki
1 mała cukinia
2 pomidory suszone w oleju
1 jajko
1 ciasto francuskie
2 plastry sera żółtego
80 g sera tartego Spaghettino - podpuszczkowy, dojrzewający, twardy
olej do smażenia
** przyprawy**
sól, pieprz cytrynowy, zioła dalmatyńskie, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
Piersi z kurczaka myję i kroję na drobną kostkę.
Pieczarki oczyszczam, myję i siekam na cienkie plastry.
Natkę, pomidory, pora i cukinię siekam.
Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę i pora, chwilę podsmażam, do momentu aż zmiękną, lekko solę, następnie dodaję pieczarki, nadal smażę, a pod koniec posypuję całość ziołami dalmatyńskimi i pieprzem cytrynowym.
Kiedy wszystkie składniki zmiękną, przekładam je do durszlaka - tak, żeby zeszła z nich cała woda.
(żeby ciasto nie chłonęło).
Na tą samą patelnię wlewam odrobinę oleju, czeka aż dobrze się nagrzeje, wrzucam kurczaka, solę,
dodaję paprykę i odrobinę przyprawy do kurczaka.
Smażę do chwili, aż mięso złapie kolor, zmięknie, ale też nie przesadzam z długością smażenia, by nie wysuszyć piersi.
Gotowe mięso przekładam do durszlaka, w którym są już pieczarki z porem i cebulą.
Mieszam wszystkie składniki.
I znów na tą samą patelnię wlewam kapkę oleju, rozgrzewam go i wrzucam cukinię, delikatnie solę.
Smażę do uzyskania miękkości, po czym również dodaję ją do durszlaka, do reszty składników.
Mieszam składniki, przekładam je do miski, wbijam jako posiekane plasterki sera żółtego, mieszam.
Ciastem wykładam formę silikonową, wypełniam ją składnikami, wyrównuję, posypuję serem i kawałkami pomidora.
Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem do 25 minut, max!
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/03/zapiekanka-na-francuskim.html