ßßß Cookit - przepis na Faszerowane roladki z kurczaka na ostro

Faszerowane roladki z kurczaka na ostro

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
12 marynowanych pieczarek
½ marynowanej czerwonej papryki
100 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
3 łyżki startego żółtego sera
sól i pieprz
przyprawa pikantna do kurczaka
papryka słodka mielona
bazylia suszona
oregano
1 szklanka maki
1 szklanka bułki tartej
6 łyżek sezamu
3 jaja
olej do smażenia
Wykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy.
W tym czasie pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w małe kawałki. Pomidory kroimy drobno. Paprykę odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko to wkładamy do miseczki i dodajemy starty żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany farsz odstawiamy.
Na płacie mięsa układamy grubo farszu i zawijamy jak rulonik, zwijając końce do środka. Jajka roztrzepujemy, na jeden talerz wsypujemy mąkę, na drugi natomiast bułkę tartą wymieszaną z sezamem. Przygotowane ruloniki z mięsa panierujemy: w mące, następnie w jajku a na samym końcu w bułce tartej z sezamem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ruloniki na małym ogniu do momentu zarumienienia.
Roladki doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami i ulubionymi dodatkami: surówką, buraczkami lub startą marchewką.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/25/faszerowane-roladki-z-kurczaka-na-ostro