Wykonanie
No i no i no i ...po majówce, ech;/Straszne!! 5 dni laby i nie
mogę się pozbierać;pCzas powrócić do garów, bo mi się stęskniło, nie ukrywam;)Po kiełbaskach, kurczakach i innych majowych smakołykach przyszła
pora na...Wymyśliłam sobie bułeczki
drożdżowe (heh, jak nie bawiłam się w
drożdżowe wcale, teraz nadrabiam;p).Będą bułeczki z
cynamonem oraz bułeczki z
pieczarkami, ech;pLiczę, że wariacja drożdżowa spodoba Wam się mimo upałów...;]By the way, mam trochę maziaj do pokazania, bibelotów...nie omieszkam się pochwalić, a
póki co...jemy;)Przygotowanie: 1 , 5 hKoszt: 10 złSkładniki:1/2 kg
mąki pszennej1/2 kg
pieczarekcebulasól,
pieprzoliwa z oliwek30 dkg
drożdży1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki ciepłej
wody2
jajkaCiasto:Do miski
daję mąkę, łyżeczkę
soli, odrobinę
cukru,
jajko i rozczyn
drożdży z
mlekiem i
wodą - to jest w wysokiej szklance mam letnie
mleko, w którym rozpuszczam
drożdże, mieszając do całkowitego rozpuszczenia, dodaję
wodę, ponownie mieszam - wlewam do
mąki, mieszam dokładnie w celu uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta, ważne - pod koniec wyrabiania dodaję
oliwę - łyżkę - i nadal wyrabiam.Formuję z ciasta kulę i odstawiam na godzinę, żeby wyrosło - przykrywam je szmatką.Farsz:
Cebulę smażę na rozgrzanej
oliwie, tak żeby się zeszkliła, dodaję posiekane
pieczarki,
przyprawy wedle gustu i nadal podsmażam. Odstawiam na bok, żeby ostygły ( później nakładam na ciasto).Po tym czasie, rozwałkowuję ciasto i wycinam z niego duże koła, powiedzmy wielkości większej szklanki, nakładam na każde z nich farsz, i zawijam...jak mi pasuje, może być w kształcie pieroga, kulki, paszteciku, wszystko zależy od fantazji ułańskiej;pTak przygotowane bułeczki smaruję rozbełtanym
żółtkiem, żeby były złociste;pUkładam na blasze wyłożonej papierem, legenda głosi, że można też blachę wysmarować tłuszczem, ale chyba wolę z papierem...Wkładam do piekarnika rozgrzanego na około 20 minut na 190 stopni - będziecie widzieć w pewnym momencie, że wystarczy i można bułeczki wyjąć z piekarnika.Pamiętajcie, by zachować odstępy
między bułeczkami, bo urosną;pBułeczki okazały się być mutantami - gigantami!!! Z podanych proporcji wyszło 9 mega
bułek, fakt...wyszły trochę....rumiane, ale są pyszne w smaku. Te bez nadzienia obsypałam
cynamonem, są niezłe z
dżemem czy
serkiem, idealnie na śniadanie. REWELACJA; DSmacznego! ;)