Wykonanie
Tak się nasłuchałam, nagadałam wczoraj z dziewczynami o jedzeniu, o leczo, o roladkach, więc postanowiłam zrobić właśnie leczo, choć myślałam o
makaronie z
pomidorami i
tuńczykiem, racuchach, ech...o czym ja nie myślałam;p Racuchy zostawię sobie na później;)Leczo zrobiłam bez
kiełbasy,
mięsa, bo widziałam różne wersje, jadałam różne, ale dziś pozostałam przy wersji wegetariańskiej i chyba właściwej, jako dodatek wystąpił jaśminowy
ryż;)Przygotowanie: około 40 minutKoszt: 30 złSkładniki:40 dkg
pieczarek2
cebule w tym jedna czerwona
cukinia2
czerwone paprykipuszka
pomidorównatka pietruszkibazyliapor2 szklanki
bulionu warzywnego3
papryki peperoni2 ząbki
czosnku2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzoliwa z oliwek100g
ryżu jaśminowegoZaczynam od
papryki i
pora, na rozgrzaną
oliwę wrzucam warzywa pokrojone w paski, smażę około 5 minut, aż warzywa zmiękną, dodaję posiekaną
cebulę, mieszam wszystko, nadal podsmażam.Po chwili dodaję pokrojone
pieczarki,
cukinię - pokrojoną w nieco grubsze paski.Trzymam wszystko pod przykryciem jeszcze chwilę.po czym podlewam
bulionem warzywnym,mieszam składniki od czasu do czasu.Duszę warzywa na wolnym ogniu około 20 minut, w
między czasie dodaję posiekane peperoni,
bazylię,
natkę no i najważniejsze, dorzucam
pomidory i
koncentrat pomidorowy, doprawiam
solą,
pieprzem oraz wyciśniętym przez praskę
czosnkiem.W tym samym czasie gotuję torebkę
ryżu, odcedzam, i od razu
daję na talerze.Moje leczo nie jest zagęszczane żadnymi
śmietanami czy innymi takimi;pWarzywa są jędrne, pikantne, idealne;pZapraszam do smakowania zatem, z góry przepraszam za słabą jakość zdjęcia, mam nadzieję, że i tak przepis przypadnie Wam do gustu;)Smacznego;)
*** przy okazji pichcenia, biorę udział w rozdaniu kosmetycznej niespodziewajki,czyli coś, co lubię;phttp://sandra-lip.blogspot.com/2012/04/rozdanie.html