Wykonanie
Na ostatnich warsztatach kulinarnych o tematyce Wielkanocnej pewnym zaskoczeniem był sernik wegański: bez
sera, bez
jajek i na dodatek bez pieczenia. Za to zdrowy i smaczny. Dla osób, które z różnych względów wybrały taki właśnie styl odżywiania jest to możliwość przygotowania tradycyjnej potrawy świątecznej.Dodam, że sernik smakował nie tylko weganom :)
spód:200 g
ciastek owsianych50 g
masła roślinnego-MR lub
oleju kokosowegomasa:350 g
kaszy jaglanej ugotowanej130 g
mąki ryżowej450 g
wodyszczypta
soli120 g
cukrusok i skórka otarta z 1
cytrynyziarenka
waniliiskórka pomarańczowa wg uznania, u mnie 2-3 łyżkipolewa:2-3 łyżki
syropu daktylowego1 łyżka karobu2 łyżki
oleju kokosowegoWykonaniespód:
Ciasteczka pokruszyć 5s. / obr.5Dodać MR lub
olej i wymieszać 2 min / 50*C / obr.2Wysypać do tortownicy (dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia)Docisnąć okruszki tworząc jednolity spód.masa:Na noże TM założyć motylekOdważyć
wodę,
mąkę ryżową, dodać szczyptę
soli; gotować 20 min / 90*C / obr.2Zdjąć motylek, dodać resztę składników (oprócz
skórki pomarańczowej) i zmiksować na gładką masę 3-4 min. / obr.7Dodać
skórkę pomarańczową i wymieszać 7s. / obr.wsteczne 3Przelać do tortownicy, wyrównać i odstawić na kilka godzin do lodówkipolewa:Wszystkie składniki polewy umieścić w TM, wymieszać 1min. / 50*C / obr.2Polać sernik i wstawić do lodówki na 20-30 min.Smacznego!