Wykonanie
Zaczyna się weekend, więc najwyższy czas na rozpieszczanie kubków
smakowych.Co jednak zrobić, gdy pomimo tego, że nadchodzi ów wymarzony weekend, my nie mamy na nic czasu?Nadal rozpieszczać własne podniebienie!Oj nie... Nie mam na myśli wysoce przetworzonych, kupnych
słodyczy. Od tego mi proszę z daleka!Wspaniałym pomysłem będą proste i pyszne wegańskie, bezglutenowe
ciasteczka owsiane z nutą
migdałową, bez
cukru, słodzone jedynie
daktylami !Są słodkie, pyszne i zdrowe przekąski, które do wykonania nie potrzebują zbyt wiele uwagi.
Ciasteczka ! Zresztą, zapewne zauważyliście, że często je pokazuję na blogu. No cóż... sama nie mam na nic czasu, często gdzieś wyjeżdżam, a nie ukrywam, lubię zdrową
słodycz, szczególnie w weekendy. Robienie własnych
ciasteczek sprawiło, że już nie wchodzę w sklepowe regały ze
słodyczami i poszukiwaniu jedzeniowej przyjemności. Wiem, że nic tam wartościowego nie znajdę, nawet jeśli jest opatrzone etykietką "fit" czy "pełnoziarniste".Domowe, pełne zdrowia
ciasteczka nie są wcale takie trudne w przygotowaniu i nie wymagają wybitnych umiejętności kulinarnych. Potrzeba jedynie odrobinki czasu, dużych chęci i wielkiego apetytu. W wyniku tego wszystkiego otrzymamy wegańską przekąskę - bez glutenu i bez
cukru . Brzmi cudownie, nieprawdaż? Idealne dla małych alergików, czy wymagających dużych łasuchów.Dzisiejszą
ciasteczkową propozycją na bogu będą wegańskie i bezglutenowe
ciasteczka słodzone
daktylami z
płatkami owsianymi i
amarantusem, o bajecznym
migdałowym zapachu .Skusicie się?
wegańskie bezglutenowe- 300 g świeżych
daktyli (jeśli używasz suszonych zalej je gorącą
wodą i zostaw na kilka godzin- 1/2 szklanki
mąki ryżowej- 1/2 szklanki
mąki amarantusowej, ja używam Amarello (ok. 100 g)- ok. 60 g
amarantusa ekspanowanego (ok. 1/2 opakowania) - j a użyłam Amarello- 100 g rozpuszczonego
oleju kokosowego- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 120 g bezglutenowych
płatków owsianych- 30 g poppingu z
kaszy jaglanej- 1 łyżka pasty waniliowej/ ekstraktu
waniliowego- kilka kropel ekstraktu
migdałowego- 1 łyżka
rumu /
amaretto (można pominąć)- 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu- szczypta
gałki muszkatołowej- szczypta
soliDaktyle z dodatkiem
oleju kokosowego, pasty waniliowej, ekstraktu
migdałowego,
rumu, przypraw i
soli blenduję na gładką masę.W misce mieszam pozostałe składniki. Dodaję do nich zblendowaną masę i dokładnie mieszam - najlepiej rękami.Z masy formuję kule o wielkości
orzecha włoskiego. Spłaszczam je dłonią, by uzyskać równe, okrągłe
ciasteczka.Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 15-20 min i pilnuję by
ciasteczka się zrumieniły, ale nie przypaliły. Gotowe
ciasteczka pozostawiam do ostygnięcia, a
potem przekładam na kuchenną kratkę.Pyszne i to bez dodatku glutenu i
cukru !Spodobał Ci się przepis?Kliknij po jeszcze więcej przepisów na pyszne i wegańskie
ciasteczka!