ßßß
Składniki na 4 porcje :100g pokrojonego na kawałki i starannie oczyszczonego z ości fileta z łososia norweskiego1 niewielka cebulkałyżka posiekanego świeżego koperku1 jajko (można dodać dodatkowo żółtko, czasem zostają z innego dania)szczypta soli, świeżo zmielony pieprz do smaku120g ryżu pełnoziarnistego (ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja używam ryżu Uncle Bens)
łyżeczka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornegoSurowego łososia pokrojonego w kostkę, cebulkę startą na najdrobniejszym sitku tarki i koperek włożyć do robota kuchennego (blendera), zmiksować na gładką masę (puree). Dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką, po czym powtórnie zmiksować. Dodać ugotowany i ostudzony ryż, wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować niewielkie kuleczki i umieścić je w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym tłuszczem (masłem). Kuleczki nakryć pokrywką, albo folią aluminiową i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Kulki można również przygotować na parze, będą delikatniejsze.1 porcja to ok. 210 kcal, węglowodany 23g, białko: 11g, tłuszcz: 8gSMACZNEGO!