Wykonanie
Dziś na obiad
rybka! Jednak w sposób zupełnie inny niż dotychczas.
Rybka będzie na parze - ostatnio uwielbiam parowane obiadki, może dlatego że są lekkie, smaczne i szybkie w przygotowaniu. W błędzie jest każdy, kto uważa, że jest z tym dużo zachodu - wszystko gotuje się ekspresowo, na "jednym ogniu" w 3 poziomowym naczyniu - zatem dodatkowo jest jakaś oszczędność, no i mniej zmywania. Zaraz, zaraz... nie jest to post o zaletach parowania, o tym chyba już było! Dziś o daniu, które zagościło na moim
stole - rolmopsy. Zastanawiałam się nazywając potrawę, czy rolmopsy mogą być tylko z ryby? To chyba taka rybna nazwa rolady? No ale niech będzie ściśle - rolmopsy
rybne wykonałam z
mintaja. Dodam jeszcze, że inspiracją do wykonania tego pysznego obiadu jest chęć udziału w konkursie "
Łosoś norweski na jesienno-zimową rozgrzewkę" na danie z
łososiem norweskim, który został tu użyty w ilości 200g.Mam nadzieję, że spotkam się z uznaniem, ja nieskromnie
powiem - jestem zachwycona!V oilà :
Składniki na 4 porcje :200g pokrojonego na kawałki i starannie oczyszczonego z ości fileta z
łososia norweskiego1 drobno posiekana
szalotka2 łyżeczki świeżego
koperku2
białka1/4 łyżeczki
soliświeżo zmielony
pieprz do smaku1/4 łyżeczki mielonej
papryki8 filetów z
mintaja - może to być także inna
biała ryba -
sola,
płastuga czy
pstrąg (jeśli są duże to wystarczą 4 filety)gałązki świeżego
koperku do przybraniaćwiartki
cytryny do podania
Łososia,
szalotkę i
koperek włożyć do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę (puree). Dodać
białka, przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
papryką. Powtórnie zmiksować.
Filety
mintaja rozłożyć na blacie, oprószyć delikatnie
solą i
pieprzem. Na każdy filet nałożyć pastę z
łososia i zwinąć rolmopsy.
Przełożyć do parowara - może to być również garnek z sitkiem. Gotować na parze ok. 20 minut,
mięso ryby pod naciskiem powinno być jędrne. Rolmopsy podawać z ćwiartkami
cytryny i
koperkiem.1 porcja to ok. 215kcal, węglowodany: 1g,
białko: 37g; tłuszcze: 7g
SMACZNEGO!